15.7.14

Miksi töissä on tylsää?

Tänäkin aamuna torkutin melkein tunnin ennekuin jaksoin nousta ylös sängystä. Syitä tähän on varmaan useampi (liukuaikamahdollisuus työpaikalla, myöhäinen nukkumaanmenoaika), mutta mikä siinä on kun ei aamulla huvita nousta töihin? Olisi mukavempaa olla vapaalla kun saa tehdä mitä lystää. Nyt on pakko mennä töihin kun jostain täytyy saada rahaa. Ja kun raha on motiivina tämä ei jaksa innostaa pidemmän päälle.

Työpaikkani kahvihuoneessa on kaksi vakituista puheenaihetta. Tai niitä on sittenkin kolme: milloin on/oli loma, montako vuotta on eläkkeelle pääsemiseen ja se kolmas on tietenkin sää. Heti ensimmäisellä työviikollani olikin luento (jonne ei moni tullut kun ei ollut pakko) jossa yritettiin motivoida työntekijöitä ajattelmaan, että töihin "saa" mennä "joutumisen" sijaan. Luennolla kerrottiin, että tunteet ovat motivaation lähteenä. Raha ei yleensä herätä tarpeeksi tunteita motivoidakseen työntekijää vuosikausia.  Työn pitäisi olla sisällöllisesti antoisaa ja töissä tulisi viihtyä. Tämän olen minäkin huomannut tämän lyhyen, mutta tähän mennessä pisimmän työsuhteeni aikana.

Jos tekee kahdeksan tunnin päivää, tämä tarkoittaa että kolmanneksen vuorokauden tunneista olet töissä. Uskallan myös väittää, että vielä pari tuntia menee siihen että kuljet kodin ja työpaikan välillä ja mietit mitä otat mukaan lounaaksi tai pistät päällesi seuraavana päivänä. Jos nämä tunnit täyttyvät kielteisillä ajatuksilla, työstä tulee kieltämättä raskasta ja vapaa-ajallakaan ei ole niin reippaana.
Miksi työn ajatellaan olevan pakko ja vapaa-aika sitä "oikeaa elämää"? Tällainen  suhtautuminen on valitettavasti aika vakiintunut. Tämä voi olla yksi syy siihen miksi Suomi on nyt niin suuressa taloudellisessa pulassa: kun ei olla motivoituneita ei keksitä uusia innovaatioita.

Luin Helsingin Sanomista artikkelin, jossa kerrottiin kaveruksista, jotka perustivat oman yrityksen ja päämottona on, että töihin olisi mukava mennä. Ajattelin, että tämähän oli mahtava motto, mutta miksi täytyy perustaa oma yritys että tällainen motivaatio löytyisi? Työstä puhutaan ikäänkuin koulun jatkeena: sellainen instituutio johon pitää olla vähän kielteisesti suhtautunut. Jos niitä töitä ei sitten olekaan, niin sekin on paha juttu.

No comments:

Post a Comment